Косовські серби планують багатоденну блокаду прикордонних переходів до Косова

П'ятниця, 6 вересня 2024, 12:35 - Іванна Костіна

Президент Асоціації громадян Косовсько-Митровицького району Раша Роєвич оголосив, що сьогодні розпочнеться багатоденна блокада прикордонних переходів до Косова.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Kosovo Online.

Роєвич повідомив, що блокада буде організована місцевими об'єднаннями громадян з Косова і що будуть заблоковані чотири з п'яти переходів з боку центральної Сербії і Чорногорії.

За його словами, блокада триватиме "до тих пір, поки косовські поліцейські сили не будуть виведені з півночі Косова, а узурповані установи не будуть повернуті сербам".

"Ми також вимагаємо, щоб KFPR, відповідно до мандату Резолюції 1244, взяли на себе контроль на півночі Косова", – сказав Роєвич.

За його словами, блокади триватимуть доти, доки не будуть виконані всі вимоги громадян.

"Ми заблокуємо переходи Брняк, Яриньє і Мердаре з боку центральної Сербії, і перехід Кула на дорозі Печ-Рожає з боку Чорногорії. Адміністративний пункт пропуску в Кончулі поки що не буде заблокований. Ми будемо пропускати тільки лікарняні автомобілі, а також всі інші транспортні засоби та пасажирів з сербськими документами. Якщо сербські документи не дійсні в Косові, то документи так званої Республіки Косово не можуть бути дійсними і в центральній Сербії", – сказав Роєвич, додавши, що в блокаді на кожному переході візьмуть участь щонайменше 400 осіб.

Заступник директора поліції Косова у Північному регіоні Ветон Елшані заявив, що після оголошення блокади не очікується загострення ситуації на пунктах пропуску.

Елшані підкреслив, що поліція Косова підготувала оперативний план на випадок будь-яких несподіванок.

"Ми віримо, що все буде добре, але радимо громадянам уникати цих прикордонних переходів після 18:00. Немає жодної можливості ескалації ситуації, якщо щось станеться, ми тут", – сказав Ельшані.

Минулого тижня  спецпризначенці поліції частково визнаного Косова силоміць зайшли в будівлі, де розташовані так звані паралельні структури влади, в чотирьох муніципалітетах на півночі. Пізніше косовський міністр місцевого самоврядування Ельберт Краснічі заявив про закриття "паралельних" органів влади на півночі Косова.

Це сталось на тлі подальшого напруження у відносинах між Косовом і Сербією, яке зберігається з часів війни між сербськими військами і етнічними албанськими повстанцями наприкінці 1990-х років.

Серед іншого, раніше влада Косова закрила щонайменше дев'ять відділень сербської пошти поблизу північного кордону, заборонила використання там сербського динара, а також активізувала відкриття мосту в Митровиці, що розділяє "сербську" та "албанську" частини міста.

Читайте більше про те, як Сербія розхитує Косово і чому дії Заходу лише посилюють кризу.