Ексміністр оборони Британії закликає зняти обмеження на удари Storm Shadows по Росії

Неділя, 8 вересня 2024, 08:50 - Олег Павлюк

Колишній міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що Лондон повинен зняти обмеження на використання Україною ракет Storm Shadow для ударів по цілях на території Росії.

[SOURCE]Як повідомляє "Європейська правда", про це він написав у колонці для газети The Sunday Times.

Шаппс зазначив, що на тлі останніх повітряних російських атак по українських містах, зокрема з використанням керованих авіаційних бомб, "ми повинні терміново схвалити використання нашої далекобійної зброї на території Росії".

"Ми знаємо, що багато атак здійснюються з території самої Росії. І все ж, якщо не враховувати наш дозвіл завдавати ударів по Криму британськими ракетами, ми все ще остерігаємось дозволяти нашим українським союзникам завдавати ударів по джерелу цих атак", – констатує експосадовець.

На думку колишнього глави Міноборони Британії, відсутність дозволу Україні використовувати Storm Shadow "там, де вони були б найбільш ефективними", підриває довіру до Лондона як союзника Києва.

Остін про далекобійні удари по РФ: Один-єдиний засіб не є вирішальним у війні

"Настав час припинити просити хоробре населення президента Зеленського воювати зі зв'язаною рукою за спиною. Замість цього Британія повинна видати пряме попередження Путіну", – пише він.

"Якщо ви продовжите вбивати чоловіків, жінок і дітей КАБами, запущеними з Росії, то ми змусимо решту світу дозволити нашим ракетам дальнього радіусу дії знищити ваші пускові установки, де б вони не перебували – навіть усередині Росії", – пояснює Шаппс.

Ексміністр також закликав уряд Британії заохочувати Францію, США і "більш стриману" Німеччину так само зняти обмеження на далекобійну зброю для України "з простим ультиматумом Путіну: припиніть ваші постійні атаки на Україну або ми підтримаємо відповідь України".

В останні тижні Україна активно закликала союзників зняти всі обмеження на удари їхньою далекобійною зброєю по Росії, пояснюючи, що це дозволить уражати зокрема літаки, з яких запускають крилаті ракети та керовані авіаційні бомби.

На початку липня на Даунінг-стріт говорили, що політика уряду щодо застосування Україною переданої далекобійної зброї не змінилася. При цьому британський прем’єр Стармер казав, що спосіб використання переданих Британією ракет Storm Shadow є справою України.

Водночас, за даними ЗМІ, у Великій Британії підтримують ідею ударів ракетами Storm Shadow по цілях у Росії, проте публічно не закликають до неї, адже побоюються погіршення відносин зі США.