Глава ЦРУ закликав Захід не лякатись ядерних погроз Кремля

Новини — Неділя, 8 вересня 2024, 10:07 —

Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс вважає, що західні лідери не повинні бути залякані погрозами Кремля про ядерну ескалацію.

Про це він сказав у суботу, 7 вересня, на заході видання Financial Times у Лондоні, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Бернс нагадав про ядерні погрози Росії восени 2022 року як приклад того, що їх не завжди слід сприймати буквально.

"Путін – задирака. Він буде продовжувати час від часу брязкати зброєю. Ми не можемо дозволити собі бути заляканими цим брязканням", – підкреслив глава ЦРУ.

Реклама:

Водночас він наголосив, що до ризику ескалації не потрібно ставитись легковажно, і визнав, що у 2022 році в ЦРУ насправді існувало переконання, що Росія може застосувати тактичну ядерну зброю на полі бою в Україні.

"Був момент восени 2022 року, коли, на мою думку, існував реальний ризик потенційного застосування тактичної ядерної зброї", – поділився Бернс, маючи на увазі наступ України в Херсонській області та витіснення російських сил із правого берега Дніпра.

Він згадав, що тоді президент США Джо Байден у листопаді 2022-го відправив його до Туреччини передати попередження главі Служби зовнішньої розвідки Росії Сергєю Наришкіну про "наслідки такої ескалації".

Про зустріч Бернса і Наришкіна стало відомо постфактум, причому, за даними ЗМІ, йшлось про готовність США застосувати неядерну зброю проти російських цілей, але з потенційно "значними наслідками".

Глава ЦРУ вперше виступав на спільному заході з директором британської розвідки МІ6 Річардом Муром, де вони зокрема розповіли про вплив операції Збройних Сил України в Курській області на російські еліти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: