Міністр оборони Литви прокоментував появу російського дрона над Латвією 

Понеділок, 9 вересня 2024, 13:59 - Марія Ємець

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас прокоментував інцидент з російським військовим безпілотником, що залетів на територію Латвії.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", його слова наводить LRT.

Кащюнас зазначив, що інцидент з порушенням повітряного простору Латвії російським військовим безпілотником, який там розбився, "не був неочікуваним". 

Він не дав прямої відповіді на запитання про те, чи у НАТО завчасно знали, що безпілотник входить у повітряний простір Латвії, та акцентував, що не може розкривати всю інформацію.  

"Ми на прямому зв’язку з латвійцями, і чекаємо інформацію від структур НАТО. Коли її буде більше, ми повідомимо стільки, скільки необхідно повідомити… Передусім, ми маємо почекати обговорення у НАТО щодо того, які інструменти можна застосовувати у таких ситуаціях", – сказав Кащюнас. 

Міністр продовжив, що ситуації з безпілотниками можуть бути різними, а відповідно може відрізнятися і реагування.

Він висловив сподівання, що цей випадок спонукатиме повернутися до розмов про посилення ППО на східному флангу НАТО.

"Тут потрібні різні системи – і великої, і середньої, і малої дальності (...) Рішення можуть бути різними, але, знов таки, перше слово – за Латвією, Румунією, Польщею як країнами, що вже зіткнулися з такими інцидентами", – сказав Лаурінас Кащюнас. 

Перед цим очільник МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс після інциденту заявив, що російські дрони падають на території НАТО через бездіяльність союзників. 

Нагадаємо, 8 вересня президент у Латвії заявили, що в суботу на території країни розбився російський військовий безпілотник. В армії повідомили, що апарат залетів у повітряний простір Латвії з Білорусі і його одразу ж помітили. 

У НАТО прокоментували, що не мають інформації про те, що потрапляння російського безпілотника на територію Латвії було навмисним.