У Польщі викрили мережу російських і білоруських диверсантів, які планували "кібервійну"

Новини — Понеділок, 9 вересня 2024, 15:17 —

Польським спецслужбам вдалося викрити мережу російських та білоруських кібердиверсантів, які планували проникнути у системи державних органів влади та місцевого самоврядування країни, аби викрасти інформацію.

Про це повідомив віцепремʼєр, міністр цифровізації Польщі Кшиштоф Гавковський, передає "Європейська правда".

Як розповів Гавковський, впродовж останніх днів польським спецслужбам вдалося викрити групу, яка, за його словами, мала конкретні цілі в Польщі.

"Впродовж останніх днів нам вдалося викрити групу, яка мала конкретні цілі в Польщі та діяла з конкретного місця", – зазначив він.

Реклама:

Міністр наголосив, що метою діяльності російських і білоруських спецслужб у Польщі було вивідування інформації з метою подальшого шантажу та, фактично, ведення кібервійни.

"Усе розпочалося з Polada (польське антидопінгове агентство. – Ред.) у межах ширшої операційної гри спецслужб, завданням яких був пошук способів проникнення до інших польських інституцій – як на рівні місцевого самоврядування, так і на рівні державних компаній, пов’язаних зі сферою безпеки", – поділився він.

Гавковський пояснив, що метою кібератак було "спричинити політичний, військовий та економічний параліч у Польщі". За його словами, польські інституції були попереджені спецслужбами, таким чином, завдяки оперативним діям вдалось уникнути викрадення даних.

Урядовець повідомив, що у першій половині 2024 року зареєстровано понад 400 тисяч кібератак, польські служби за цей час вжили близько 100 тисяч дій, щоб виявити, хто стояв за цим.

Гавковський додав, що у порівнянні з минулим роком кількість кіберінцидентів зросла на 100% – за весь попередній рік їх зафіксовано 370 тисяч.

Нагадаємо, нещодавно у результаті спільної міжнародної операції Поліція безпеки Естонії встановила, що військовий підрозділ під командуванням Головного управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації здійснював кібератаки проти України, а також країн НАТО і ЄС, зокрема Естонії.

Через кілька днів, 9 вересня, розвідувальна служба Німеччини BfV оприлюднила попередження про те, що за низкою онлайн-атак на країни НАТО і ЄС стоїть група кіберзлочинців, що належить до російської військової розвідки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: