Фінляндія вважає, що наразі Росія не загрожує країні

Понеділок, 9 вересня 2024, 15:45 - Уляна Кричковська

Наразі Росія не становить для Фінляндії безпосередньої військової загрози, однак, занепокоєння викликає те, що країна не має уявлення про наміри РФ.

[SOURCE]Про це заявив командувач Оборонних сил Фінляндії Янне Яаккола, його слова цитує Yle, передає "Європейська правда".

Як зазначили журналісти мовника,  занепокоєння фінів з приводу розширення війни в Україні в останні місяці трохи вщухло.

Однак, за словами Яаккола, розширення військового конфлікту в Європі виключати не можна.

Він зазначив, що у Росії мало або зовсім немає стримуючих чинників для використання військової сили і широкомасштабного впливу. Водночас він вважає, що наразі країна-агресор не становить для Фінляндії безпосередньої військової загрози.

Занепокоєння, за його словами, викликає те, що у Фінляндії зараз немає чіткого уявлення про наміри Росії.

Також він акцентував, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року "стало шоком, який запустив найзначніші зміни в нашій національній обороні з часів Другої світової війни", заявив командувач Оборонних сил.

"Фінів не довелося будити. Ми приєдналися до НАТО в найбільш слушний момент", – додав він.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що у Фінляндії базуватиметься штаб сухопутних військ НАТО.

Крім того, Фінляндія почала зберігати частину своїх військових запасів на території Норвегії та планує таку ж співпрацю зі Швецією.

21 серпня стало відомо, що Фінляндія веде переговори з кількома країнами-членами Північноатлантичного альянсу про розгортання їхніх військ на фінській території.