Новий генсек НАТО офіційно прийме повноваження у вівторок

Новини — Вівторок, 1 жовтня 2024, 08:09 —

Марк Рютте, наступник Єнса Столтенберга на посту генерального секретаря НАТО, офіційно прийме свої повноваження та розпочне виконання обов'язків у вівторок.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Церемонія передачі повноважень відбудеться у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі. Столтенберг і Рютте виступлять на засіданні Північноатлантичної ради і звернуться з короткими заявами до всіх співробітників. Потім Рютте дасть першу пресконференцію як генсек НАТО.

Колишній прем’єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберг керував організацією протягом десятиліття, яке відзначилось, перш за все, повномасштабним вторгненням Росії в Україну в 2022 році.

Реклама:

Очікують, що Рютте збереже пріоритети Столтенберга в Альянсі. Йдеться про згуртування підтримки України, підштовхування країн НАТО до збільшення витрат на оборону та залучення США до європейської безпеки.

Рютте, який пішов у відставку з поста прем'єра Нідерландів цього року після 14 років на посаді, є рішучим прихильником України. 

Також є сподівання, що Рютте у разі перемоги Дональда Трампа на виборах використає свою майстерність знаходити компроміси, щоби налагодити взаємодію з новим американським президентом.

Рютте був офіційно затверджений на посаду генерального секретаря НАТО у червні цього року.

ЗМІ раніше повідомили, що Столтенберг стане главою Мюнхенської безпекової конференції.

Читайте також: "Українські" обіцянки нового генсека НАТО. Як Рютте подолав угорське вето і чого чекати далі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: