Литва планує дозволити прикордонникам збивати повітряні кулі контрабандистів

Вівторок, 1 жовтня 2024, 09:47 - Христина Бондарєва

Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте заявила, що внесе на розгляд парламенту поправки до законодавства, які дозволять прикордонникам збивати повітряні кулі, що незаконно перетинають повітряний простір Литви з контрабандними товарами.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.

Коментар міністерки пролунав після того, як пізно ввечері в суботу на територію Вільнюського аеропорту впала повітряна куля, яка, ймовірно, прибула з Білорусі з контрабандними сигаретами. 

"Наше послання чітке: ми запропонуємо законодавчі поправки, які дозволять нашим офіцерам знищувати такі об'єкти", – сказала Білотайте журналістам у понеділок.

Коментуючи ситуацію, командувач Державної прикордонної служби Литви Рустамас Любаєвас заявив BNS в понеділок, що прикордонники не мають ні зброї, ні законних повноважень збивати такі об'єкти.

За словами Білотайте, повітряні кулі, що використовуються для контрабанди, обладнані GPS-передавачами, які дозволяють злочинцям визначити місцезнаходження вантажу після того, як він перетнув кордон.

"Зараз обговорюється пропозиція з регулятором зв'язку обмежити GPS-сигнал цих пристроїв зв'язку. Ми шукаємо конкретні рішення", – сказала вона.

Міністерка не уточнила, коли ці законодавчі зміни можуть бути прийняті, і прикордонники отримають право збивати принаймні низьколітаючі повітряні кулі, що перевозять контрабанду.

Прикордонники кажуть, що помітили зростання цього виду контрабанди минулої весни і вже поінформували про це Міністерство внутрішніх справ.

Прикордонники також кажуть, що не можуть виявити більшість метеорологічних аеростатів при перетині литовського кордону, оскільки вони перебувають занадто високо і можуть бути помічені лише військовими радарами.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що падіння метеорологічної кулі на території аеропорту у Вільнюсі не має нічого спільного із протиповітряною обороною, тому боротися із цим повинні правоохоронці, а не військові.

Нещодавно литовський президент Гітанас Науседа заявляв, що Білорусь залишається джерелом ризиків, і Вільнюс вимагатиме подальших обмежень проти цієї держави.