Столтенберг: Із генсеком Рютте НАТО – у надійних руках

Вівторок, 1 жовтня 2024, 10:19 - Христина Бондарєва

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який у вівторок залишає посаду і передає виконання обов’язків Марку Рютте, заявив, що із нідерландцем на чолі НАТО буде у надійних руках.

Про це Столтенберг сказав перед церемонією передачі повноважень у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі у вівторок, пише "Європейська правда".

Столтенберг представив Рютте як друга і доброго колегу, із яким вони працювали разом багато років. 

"Він добре знає НАТО та його добре знають по всьому Альянсу. У Марка – чудовий бекграунд для того, аби стати чудовим генеральним секретарем. Він працював прем’єр-міністром 14 років, керував чотирма різними коаліційними урядами. Отож, він знає, як досягати компромісів та створювати консенсуси. Це навички, які тут, у НАТО, дуже цінуються. Отож, НАТО буде у надійних руках", – сказав Столтенберг.

Він відзначив, що йому тепер легше залишати Альянс, знаючи, що керівництво перейде до Рютте. Він додав, що полишає Альянс зі змішаними відчуттями. 

"Настав час піти. Є чудовий наступник на заміну. Але мені важко залишати альянс та організацію, для якої я служив 10 років. Усі люди, усі держави, з якими я працював – мені їх, звичайно, бракуватиме", – сказав Столтенберг. 

Рютте був офіційно затверджений на посаду генерального секретаря НАТО у червні цього року.

ЗМІ раніше повідомили, що Столтенберг стане главою Мюнхенської безпекової конференції.

Читайте також: "Українські" обіцянки нового генсека НАТО. Як Рютте подолав угорське вето і чого чекати далі.