Болгарія починає повну перевірку своєї бойової авіації

Новини — Вівторок, 1 жовтня 2024, 10:57 —

Болгарія розпочинає довгоочікувану перевірку боєготовності та підготовки своїх військово-повітряних сил, в яких за останні роки під час бойових навчань і демонстраційних польотів сталося кілька смертельних випадків.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Болгарія охороняє частину східного флангу НАТО старими, складними в обслуговуванні винищувачами МіГ-29 і літаками Су-25, які були поставлені СРСР понад 35 років тому. 

Військові експерти неодноразово попереджали, що застаріла військова техніка є серйозною перешкодою для якісної підготовки пілотів.

Реклама:

"Буде перевірено організацію, підготовку, дисципліну і те, чи мають болгарські військові пілоти достатню кількість годин у повітрі", – заявив міністр оборони Атанас Запрянов.

Стан болгарської бойової авіації є особливо проблематичним з огляду на необхідність захисту східного флангу НАТО від все частіших провокацій з боку Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році.

13 вересня 2024 року болгарська авіація зазнала чергової фатальної втрати під час демонстраційного польоту на найбільшій військовій авіабазі, коли розбився навчально-бойовий літак L-39, в результаті чого загинули два пілоти. Однак міністерство поки що не оголосило, хто винен у катастрофі. 

У вересні 2022 року болгарський штурмовик Су-25 радянського виробництва розбився під час тренувального польоту поблизу авіабази "Безмер".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: