Влада Грузії заговорила про "примирення" з РФ, в Москві кажуть, що це буде без виведення військ

Новини — Вівторок, 1 жовтня 2024, 13:11 —

Один з впливових представників керівної партії Грузії, мер Тбілісі Каха Каладзе позитивно відреагував на пропозицію Москви "допомогти примиритися" із псевдовладою окупованих територій, після чого в РФ дали зрозуміти, що й за такого сценарію не збираються виводити війська з Абхазії і Цхінвальського регіону. 

Про це повідомляє "Європейська правда" за матеріалами "Эхо Кавказа" та Interpressnews.

Наприкінці тижня міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров заявив, що бачить "щиру оцінку минулого" з боку грузинської влади, і Росія "готова допомогти".

"Вони так і сказали, що хочуть історичного перемир’я. А у якому вигляді, в якій формі це примирення може відбутися – вирішувати самим країнам: і Абхазії, і Південній Осетії. Вони сусіди Грузії, якісь контакти між ними неуникні. Якщо усі сторони зацікавлені досягти домовленостей про ненапад, Росія буде готова допомогти", – сказав Лавров. 

Реклама:

Мер Тбілісі Каха Каладзе, впливовий політик партії "Грузинська мрія", заявив, що бачить у цій заяві Лаврова "позитив".

У Грузії не підтримують "вибачення" перед осетинами за війну 2008 року

"Думаю, усі розуміють помилки, яких припустилися багато років тому. Ми не маємо соромитися говорити про це", – сказав Каладзе, продовживши, що буцімто винуватцем російської окупації є попередня влада. 

"Колективний "Національний рух" створив віртуальний світ зла разом зі своїми господарями і водить нас по зачарованому колу. Це [окупація] – результат їхньої зрадницької політики. На жаль, їх визнала Росія, хоча увесь цивілізований світ не визнає. Це наші території", – сказав Каладзе. 

В опозиції назвали його реакцію на заяву Лаврова зрадою національних інтересів. 

Після того депутат Держдуми РФ Константін Затулін, який є першим заступником голови комітету Думи у справах СНД, заявив, що Росія у будь-якому разі не розглядає виведення своїх військ з окупованих територій Грузії. 

"Чи це означатиме виведення російських військ? У нас є угоди про безпекову співпрацю… з Абхазією та Південною Осетією. Ніхто це не обговорює. Те, що сказав Лавров, не мало на увазі можливе виведення військ. Він сказав, що потрібно визнати реальність і встановлювати якусь взаємодію у рамках міждержавних відносин. Слова Лаврова не потрібно розуміти як те, що Росія хоче повернути Південну Осетію та Абхазію Грузії, це питання давно закрите. А якщо вони встановлять між собою економічні зв’язки, це безперечно буде позитивом", – прокоментував Затулін. 

Ще у середині вересня лідер керівної партії Грузії Бідзіна Іванішвілі заявив, що "Грузинська мрія" у разі перемоги хоче "вибачитися за війну" 2008 року і покарати Михеїла Саакашвілі та інших членів тогочасного уряду. Також у "Мрії" заговорили про наміри змінити конституцію "для мирного возз’єднання територій", та що передумови для цього можуть скластися "у будь-який момент"

Читайте також: Як влада Грузії знімає з РФ відповідальність за війну 2008 року та до чого тут Україна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: