У Європарламенті налаштовані голосувати за новий склад Єврокомісії в листопаді

Вівторок, 1 жовтня 2024, 16:13 - Олег Павлюк

Більшість керівників комітетів Європейського парламенту на зустрічі у вівторок, 1 жовтня, підтримали проведення слухань щодо кандидатур комісарів нової Єврокомісії в листопаді, що затримає початок її роботи.

[SOURCE]Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Керівники комітетів Європарламенту більшістю підтримали пропозицію провести слухання щодо кандидатур єврокомісарів з 4 по 12 листопада.

Остаточне рішення мають ухвалити в середу на зустрічі керівників політичних груп Європарламенту – це найвищий орган ухвалення рішень у цій інституції.

У разі, якщо слухання відбудуться в листопаді, нова Єврокомісія запрацює не раніше початку грудня. А якщо Європарламент відхилить кілька кандидатур комісарів, цей термін зсунеться до січня.

Альтернативна пропозиція – провести слухання в середині жовтня, що теоретично дозволить новому складу Єврокомісії приступити до роботи на початку листопада.

На такому варіанті наполягає тільки одна фракція – правоцентристська Європейська народна партія, до якої належить голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. ЄНП не вдалось заручитись підтримкою інших груп.

"(Голова ЄНП Манфред. – Ред.) Вебер хоче слухань у жовтні, але він ізольований і не має більшості", – сказав Politico один із євродепутатів на умовах анонімності.

Урсула фон дер Ляєн на сесії Європарламенту запропонувала структуру і склад виконавчої колегії ЄС із кандидатур, запропонованих урядами країн-членів 17 вересня.

Раніше стало відомо, що фон дер Ляєн чинила тиск на Європарламент з вимогою перенести слухання щодо майбутніх комісарів на жовтень, раніше, ніж було заплановано, щоб наступний склад Єврокомісії міг розпочати роботу 1 листопада.

Такий крок пояснювали тим, що виконавчий орган ЄС має почати роботу в новому складі до президентських виборів у США.

Читайте детальну статтю про представницю Словенії Марту Кос, яка має стати комісаркою з розширення у новій Єврокомісії.