Ультраправі в Нідерландах погрожують виходом з коаліції через міграцію

Вівторок, 1 жовтня 2024, 18:56 - Олег Павлюк

Ультраправа Партія свободи Нідерландів наполягає, аби уряд вжив жорстких заходів для стримування міграції, інакше натякає на можливий вихід із чотирипартійної коаліції.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє NL Times.

Нідерландські ультраправі наполягають, що уряд має оголосити ситуацію з наданням притулку надзвичайним станом, а також використати надзвичайні повноваження в обхід парламенту і застосувати суворіший підхід до обмеження кількості мігрантів.

"Якщо ми цього не зробимо, у кабінету міністрів будуть проблеми", – заявив лідер Партії свободи Герт Вілдерс, додавши, що в інакшому випадку "не знає, чи зможемо ми продовжувати працювати далі".

Ще з минулого тижня у Нідерландах дискутують про те, чи буде уряд оголошувати національну кризу притулку, що дозволить йому впроваджувати необхідні заходи без схвалення парламенту.

Така можливість передбачена в коаліційній угоді чотирьох партій, серед яких і Партія свободи. Але опозиція критикує такий крок і стверджує, що він підриває демократію.

Це наклалось на погіршення відносин між Вілдерсом і прем’єром Нідерландів, позапартійним Діком Схоофом, який підкреслено намагається дистанціюватись від урядових політсил.

Раніше уряд Нідерландів звернувся до ЄС з проханням про відмову від міграційних правил спільноти, щоб мати змогу обмежити небажані прибуття шукачів притулку.