Meta видалила мережу фейкових акаунтів, що дискредитували владу Молдови

Новини — Субота, 12 жовтня 2024, 09:17 —

Компанія Meta заявила про видалення мережі фейкових акаунтів, контент яких був спрямований на російськомовних жителів Молдови, через причетність до поширення дезінформації.

Про це йдеться в повідомленні Meta, яке цитує "Європейська правда".

Видалена мережа налічувала сім акаунтів, 23 сторінки й одну групу у Facebook і 20 акаунтів в Instagram, а виникла переважно в Придністровському регіоні Молдови. Вона працювала під назвами "Треш Кич", "Молдавский крот", "Инсайдер Молдова", "Гагаузия в эфире".

Для управління цими сторінками зловмисники, які стояли за мережею, використовували фейкові акаунти, фото на яких були згенеровані штучним інтелектом.

Реклама:

Мережа поширювала "оригінальний контент, зокрема карикатури, про новини та геополітичні події, що стосуються Молдови". Багато повідомлень були нібито передруками із реального сайту новин point.md, але з "явним проросійським та антиєвропейським ухилом".

У Молдові стали недоступні Telegram-канали, пов’язані з проросійською партією Шора

Серед іншого, публікували критику президентки Маї Санду, проєвропейських політиків і тісних зв'язків між Молдовою та Румунією, а також коментарі на підтримку проросійських молдовських партій, наприклад політичних проєктів олігарха-втікача Ілана Шора.

Крім того, користувачів Facebook та Instagram заохочували грошима та подарунками за підписку на сторінки та акаунти мережі.

"Наше розслідування виявило зв'язки з особами з Росії та Молдови, які працюють у Придністровському регіоні… Ми також виявили деякі обмежені зв'язки між цією діяльністю та мережею з Луганської області в Україні, яку ми видалили в грудні 2020 року", – кажуть у Meta.

На початку жовтня влада Молдови заявила, що викрила підтримувану Росією операцію за участю 130 тисяч громадян країни, метою якої було вплинути на голосування під час референдуму щодо вступу в Європейський Союз.

"Європейська правда" вже розповідала, як Росія сконцентрувала небачені досі в Молдові зусилля, а також фінансові ресурси для гібридної та дезінформаційної кампанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: