ЗМІ: Іспанія хоче запросити країни Південного сусідства на зустріч НАТО

Субота, 12 жовтня 2024, 12:06 - Олег Павлюк

Іспанія хоче, щоб НАТО запросила країни Південного сусідства на зустріч міністрів закордонних справ Альянсу до 2025 року – за прикладом країн Азійсько-Тихоокеанського регіону, які стали регулярними учасниками самітів НАТО.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомило інформагентство Europa Press із посиланням на джерела.

За інформацією ЗМІ, Іспанія хоче запросити на зустріч міністрів закордонних справ НАТО у грудні 2024 року партнерів Альянсу та учасників його ініціативи "Середземноморський діалог", яка об'єднує Алжир, Єгипет, Ізраїль, Йорданію, Мавританію, Марокко і Туніс.

"З цього списку країн можна було б запросити принаймні кілька, оскільки всередині групи середземноморських країн також існують відмінності в ступені їхніх відносин з НАТО, причому Йорданія і Мавританія є лідерами у відносинах з цією військовою організацією", – йдеться в публікації.

Як пояснюють в Іспанії, це дозволить прискорити діалог із країнами Південного сусідства, про який лідери НАТО домовились на Вашингтонському саміті у липні та який підтримує новий генеральний секретар Марк Рютте.

Мета полягає в тому, щоб зустрічі Альянсу з представниками держав Південного сусідства перетворились на регулярні – як це відбувається з країнами Азійсько-Тихоокеанського регіону (Японія, Південна Корея, Австралія та Нова Зеландія).

Представник Іспанії Хав’єр Коломіна також обіймає новостворену посаду спеціального представника НАТО з питань Південного сусідства.

На першій зустрічі з представниками членів Альянсу в середині вересня Коломіна чітко заявив про свій намір посилити політичні контакти з країнами Середземноморської ініціативи.

Раніше Італія висловила обурення через рішення не призначати італійця на нову посаду в Альянсі щодо координації дій на південному фланзі.