Туск обіцяє звести "до нуля" нелегальну міграцію в Польщі

Субота, 12 жовтня 2024, 15:09 - Олег Павлюк

Польський прем’єр-міністр Дональд Туск заявив, що його уряд розробив стратегію протидії нелегальній міграції, яка покликана повністю ліквідувати це явище, навіть усупереч правилам ЄС.

[SOURCE]Про це він сказав на з’їзді своєї партії "Громадянська платформа" у Варшаві в суботу, 12 жовтня, передає "Європейська правда" з посиланням на RMF FM.

Під час виступу Туск розкритикував попередників із "Права і справедливості", через політику яких, за його словами, "Польщу де-факто затопила хвиля нелегальної міграції", а їхній уряд "був найбільш проміграційний з погляду нелегальної міграції, уряд в Європі".

"Ми зведемо нелегальну міграцію в Польщі до мінімуму, ми викорінимо ті практики, які де-факто обходили польські інтереси, які порушували безпеку польських жінок і поляків, а також польської держави. І ми викорінимо ці практики до нуля", – пообіцяв польський прем’єр.

Він також запевнив, посилаючись зокрема на Пакт про міграцію та притулок ЄС, що Польща "не поважатиме і не реалізовуватиме жодних європейських ідей, якщо є впевненість, що вони шкодять нашій безпеці".

У цьому контексті Туск анонсував презентацію урядової стратегії протидії нелегальній міграції "Повернути контроль, забезпечити безпеку", яку він планує презентувати 15 жовтня.

"Сьогодні найважливіше в Польщі, в Європі і в світі – це дати добру, чесну і гідну, але водночас жорстку відповідь на виклики і страхи, які виникають у зв'язку з масовою міграцією, великим міграційним тиском, а також політикою ворожих країн, які організовують цю нелегальну міграцію", – додав він.

В останні роки Польща постала перед зростанням нелегальної міграції з боку Білорусі, яка триває й досі.

Читайте також: Мігранти, що розкололи Польщу: чому нова влада зберегла політику попередників.