Президентка Грузії розповіла, коли представить "технічний" уряд

Неділя, 13 жовтня 2024, 15:43 - Ірина Кутєлєва

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі на спеціальному брифінгу заявила, що представить "технічний" уряд Грузії до парламентських виборів 26 жовтня.

[SOURCE]Заяву грузинської президентки наводить Sova, повідомляє "Європейська правда".

 За її словами, цей уряд буде відповідальним за виконання "Грузинської хартії" – плану дій, який має привести Грузію до "дверей відкриття переговорів з ЄС".

"Оскільки замовлення суспільства – не щоб політики розподілили між собою мандати і в такий спосіб створили уряд – на даному, перехідному етапі, я маю створити цей технічний, адміністративний уряд, який буде відповідальний тільки і тільки за те, щоб виконати те, що прописано в Хартії і привести нас туди, куди нам треба, до дверей Європи", – заявила президентка.

Зурабішвілі додала, що "технічний" уряд не складатимуть політики.

"А до виборів він буде представлений для того, щоб суспільство знало, хто буде відповідати в уряді, хто очолить цей уряд, під контролем парламенту, тобто хто, під контролем політичних партій, поведе цю країну шляхом цієї Хартії", – пояснила вона.

Минулого тижня Зурабішвілі запропонувала опозиції розпочати процес створення "тіньового" технократичного уряду на випадок успіху на виборах.

Раніше президентка Грузії ініціювала домовленість між опозиційними партіями під назвою "Грузинська хартія" – спільний план дій на сценарій, якщо "Грузинська мрія" за підсумками виборів втратить владу. 

Цей документ передбачає у тому числі формування технічного уряду без політичних лідерів, який почне реалізацію реформ, необхідних для євроінтеграції.

Одне з останніх опитувань на замовлення опозиційного телеканалу засвідчило, що проєвропейські опозиційні партії Грузії мають шанси сукупно отримати 55% голосів.