Reuters: Саміт ЄС попередить Грузію щодо загрози для її вступу

Новини — Понеділок, 14 жовтня 2024, 14:29 —

Лідери Європейського Союзу збираються заявити Грузії напередодні парламентських виборів цього місяця, що її уряд ставить під загрозу шлях країни до ЄС.

Такий пасаж міститься у проєкті висновків саміту ЄС у Брюсселі 17-18 жовтня, із яким ознайомилось агентство Reuters, пише "Європейська правда". 

Грузія отримала статус кандидата на вступ в ЄС у грудні 2023 року, але все більш дружня до Росії риторика партії влади "Грузинська мрія" та ухвалення низки суперечливих законів викликають занепокоєння в західних столицях.

У проєкті висновків лідерів ЄС "підтверджує готовність Союзу підтримати грузинський народ на його європейському шляху", але також "повторює свою серйозну стурбованість щодо курсу дій грузинської влади".

Реклама:

"Європейська Рада нагадує, що такий курс дій ставить під загрозу шлях Грузії до ЄС і де-факто зупиняє процес вступу", – заявлять, як очікується, 27 глав держав і урядів ЄС заявлять, закликаючи Тбілісі до демократичних реформ.

"Європейська Рада очікує, що грузинська влада забезпечить, щоб майбутні парламентські вибори були вільними і чесними", – йдеться також в проєкті висновків лідерів ЄС.

Вибори в Грузії відбудуться 26 жовтня. Вони зіштовхнули керівну партію з розколотою прозахідною опозицією. За виборчим процесом пильно стежать міжнародні партнери країни.

Нагадаємо, 27 червня лідери країн та урядів ЄС вже заявляли про де-факто призупинення процесу вступу Грузії через ухвалення "російського закону" – так званого закону про "іноагентів".

Читайте також: Революція можлива: як Грузія готується до вирішальних виборів і вуличних протистоянь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: