Прем’єр Іспанії закликав ЄС призупинити угоду про асоціацію з Ізраїлем

Понеділок, 14 жовтня 2024, 16:31 - Іванна Костіна

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес повторив заклик Ірландії переглянути угоду про асоціацію з Ізраїлем після того, як минулого тижня закликав припинити експорт зброї.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

Санчес закликав Європейську комісію зайняти позицію щодо того, чи призупиняти Угоду про асоціацію Європейського Союзу з Ізраїлем, всього через кілька днів після того, як він закликав припинити продаж зброї Ізраїлю.

"Європейська комісія повинна раз і назавжди відповісти на офіційну вимогу двох європейських країн призупинити дію угоди про асоціацію з Ізраїлем, якщо буде виявлено, як все вказує на те, що права людини порушуються", – заявив Санчес на заході в понеділок у Барселоні.

Йдеться про заклики Іспанії та Ірландії, зроблені в лютому, терміново переглянути Угоду про асоціацію між ЄС та Ізраїлем через занепокоєння, що Ізраїль порушив зобов'язання з прав людини, закладені в пакті.

Заклик Санчеса посилює зростаючий дисонанс між країнами-членами щодо того, яку позицію ЄС повинен зайняти щодо своїх торгівельних зв'язків з Ізраїлем.

У той час як Іспанія, Ірландія і Бельгія хочуть чинити тиск на Ізраїль за допомогою торгових санкцій, такі країни, як Фінляндія, Австрія і Німеччина, налаштовані більш скептично.

Минулої п'ятниці прем'єр-міністр Іспанії закликав міжнародну спільноту припинити експорт зброї до Ізраїлю після посилення ізраїльських ударів по Лівану. У суботу 40 країн, які беруть участь у миротворчій місії ООН в Лівані, засудили нещодавні напади на місію UNIFIL і закликали до розслідування цих інцидентів.

Раніше президент Франції Емманюель Макрон висловився за призупинення постачання Ізраїлю зброї для продовження військової операції у секторі Гази.

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц каже, що постачання зброї Ізраїлю продовжаться.