Лівих націоналістів Ірландії охопив черговий скандал перед парламентськими виборами

Понеділок, 14 жовтня 2024, 16:35 - Олег Павлюк

Найбільшу опозиційну партію Ірландії, лівих націоналістів "Шинн Фейн" охопив скандал через порушення внутрішньопартійних процедур, що може вдарити по її рейтингу напередодні парламентських виборів, які мають відбутись у найближчі місяці.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє агентство Bloomberg.

Скандал у "Шинн Фейн" розгорівся минулими вихідними, коли у відставку подав член нижньої палати парламенту Браян Стенлі. Він заявив про несправедливий розгляд партійних скарг після внутрішнього розслідування проти нього, в результаті якого його визнали винними у грубих порушеннях.

Характер звинувачень проти Стенлі не розкривається, але, як оголосила лідерка "Шинн Фейн" Мері Лу Макдональд, справу передали до ірландської поліції.

В Ірландії анонсували понад 2 млрд євро виплат за менш як рік до виборів

Це не перша подібна інформація стосовно партійців "Шинн Фейн". На початку жовтня двоє членів партії у Північній Ірландії заявили, що їхній неназваний колишній колега перебуває під слідством за звинуваченнями у домаганні до дітей.

На цьому тлі керівництву лівих націоналістів почали ставити питання, наскільки давно їм було відомо про подібні випадки й чому партія не відреагувала на них раніше.

Це ще більше б’є по рейтингу "Шинн Фейн", яка ще на початку року була найбільш популярною партією Ірландії з результатом у понад 30%. Останнє опитування у вересні свідчить, що рейтинг партії становить 20%.

На рейтинг "Шинн Фейн" вплинули також невдалі економічні пропозиції та зростання популярності антиіммігрантських політсил, що орієнтуються на її електорат.

Парламентські вибори в Ірландії мають відбутись до березня 2025 року, та ЗМІ припускають, що голосування може бути достроковим, аби не дати лівим націоналістам – головним пунктом програми яких є возз’єднання країни з Північною Ірландією – прийти до влади.