Журналісти проникли у мережу агентів Кремля у Молдові, розслідування показали у телеефірі

Новини — Понеділок, 14 жовтня 2024, 18:11 —

На основних телеканалах Молдови показали журналістське розслідування про те, як популістська і проросійська партія "Шор" підкуповує громадян за гроші з Москви. 

Про це повідомив портал Ziarul de Gardă, журналісти якого раніше опублікували відповідне розслідування

Трансляція розслідування відбулася ввечері у неділю на державному телеканалі "Молдова-1", а також інших провідних каналах – TV8, Jurnal TV, ONE TV, Star TV.

Журналісти молдовського видання інфільтрувалися у "мережу Ілана Шора" – очільника популістської проросійської партії, та показали, як там вербують громадян і працюють в інтересах Росії.

Реклама:

За їхніми висновками, основними завданнями партії зараз є змінити європейський курс країни, скомпрометувати референдум щодо вступу у ЄС та забезпечити голосами кандидата-опонента нинішньої президентки Маї Санду, якого підтримає Шор (його ще не назвали). 

Журналістка порталу, діючи під вигаданим ім’ям, інфільтрувалася в мережу і три місяці брала участь в організованих партією акціях протесту, передвиборчих зустрічах та виконувала їхні агітаційні завдання, таким чином дізнаючись, як це працює.

Наприклад, виявилося, що на один з липневих протестів людей звозили орендованими партією автомобілями – замість автобусів, які могли б помітити і не пропустити. На мітингах плакати з гаслами роздавали куратори, за потреби вони також розставляли людей для потрібних фото і відео. 

У серпні розслідувачку зареєстрували у чат-боті Telegram як активістку, після чого їй доручили вербувати нових прихильників – з "бонусами" за кожну приведену людину і можливістю "кар’єрного зростання" у цій мережі. 

Завербованим людям обіцяли "від тисячі леїв" заробітку на місяць. Також з’ясувалося, що донедавна вони отримували гроші "нормально, а не на телефон" – тобто готівкою, тоді як тепер для цього їм відкривають картки.

Так інфільтрована журналістка стала власницею рахунку в російському "Промсвязьбанку" на основі підробленого документа з її "ім’ям-легендою", який зробили у редакції, та у вересні й жовтні отримала по 15 тисяч рублів зарплатні за виконані завдання. У процесі їй неодноразово телефонували з Москви.

Розслідування також з’ясувало, що мережа Шора продовжила роботу і після того, коли поліція і прокуратура Молдови оголосили про ліквідацію мережі підкупу виборців. 

Нагадаємо, вже наступної неділі – 20 жовтня – у Молдові одночасно пройдуть президентські вибори та голосування на референдумі щодо вступу у ЄС. 

Дивіться новий відеоблог "ЄвроПравди" на цю тему Вибори чи ВІЙНА? Що Кремль готує для Молдови після 20 жовтня

Раніше "ЄвроПравда" розповідала, як Росія сконцентрувала небачені досі зусилля для впливу на ситуацію у Молдові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: