Ультраправі в Австрії обурені, що їм не доручають їм формування уряду

Понеділок, 14 жовтня 2024, 20:39 - Олег Павлюк

Лідер ультраправої Австрійської партії свободи Герберт Кікль розкритикував президента Александера Ван дер Беллена через відмову доручати його партії, яка отримала найбільше голосів на виборах наприкінці вересня, формування уряду.

[SOURCE]Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

На пресконференції в понеділок, 14 жовтня, Кікль заявив, що президент Австрії міг би "внести ясність, доручивши Партії свободи сформувати уряд як партії, що набрала найбільшу кількість голосів".

"Він сам затуманив нинішню ясність і таким чином створив відсутність ясності, на яку він зараз скаржиться", – стверджує лідер австрійських ультраправих.

Він укотре повторив пропозицію про створення коаліційного уряду за участю Австрійської партії свободи та консервативної Австрійської народної партії. В останній таку можливість не відкидали, але тільки за умови, якщо представник ультраправих не стане канцлером.

Генеральний секретар Австрійської народної партії Крістіан Штокер у понеділок повторив цю позицію, заявивши, що в політсилі не вважають Кікля "придатним для управління".

Нагадаємо, 29 вересня ультраправа проросійська Австрійська партія свободи вперше в історії країни посіла перше місце на виборах, здобувши близько 29% голосів.

Більше про австрійські вибори – у статті: Чому тріумф ультраправих в Австрії поки не став катастрофою для України.