Албанія: Лише Італія має право управляти центрами притулку для мігрантів в країні

Вівторок, 15 жовтня 2024, 14:04 - Іванна Костіна

У вівторок прем'єр-міністр Албанії заявив, що Тирана відхилила багато запитів від інших країн Євросоюзу про прийом тисяч шукачів притулку, але зробила виняток для Італії.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Очікується, що в албанському порту Шенджин пришвартується корабель італійського флоту з першою групою з 16 мігрантів, перехоплених в міжнародних водах, чиї заяви про надання притулку будуть розглядатися у двох центрах в Албанії, а не в Італії, згідно з п'ятирічною угодою між двома країнами.

Виступаючи в Люксембурзі на конференції ЄС, Рама повторив, що жодна інша країна не зможе управляти центрами притулку в Албанії.

Він сказав, що Албанія відчуває вдячність за десятки тисяч албанців, які були прийняті Італією після падіння комунізму в 1991 році, або за підтримку, надану Римом під час економічних потрясінь в 1997 році і після землетрусу у 2019 році.

Італійський військовий корабель Libra покинув порт Лампедуза на півдні Італії в понеділок з 16 чоловіками – 10 з Бангладеш і шість з Єгипту – які були врятовані в морі після відплиття з Лівії, згідно з повідомленням італійського уряду.

Кількість мігрантів, які прибувають до Італії центральним середземноморським маршрутом з Північної Африки, скоротилася на 61% у 2024 році порівняно з 2023 роком. За даними Міністерства внутрішніх справ Італії, станом на 11 жовтня цього року 52 425 мігрантів прибули до Італії морем, порівняно з 138 947 за аналогічний період минулого року.

Згідно з п'ятирічною угодою, підписаною в листопаді минулого року прем'єр-міністром Італії Джорджією Мелоні і Рамою, до 3 тисяч мігрантів, яких щомісяця підбирає італійська берегова охорона в міжнародних водах, отримають притулок в Албанії. Спочатку їх перевірятимуть на борту кораблів, які їх рятують, а потім відправлятимуть до Албанії для подальшої перевірки.

Перший центр у Шенджині, що за 66 кілометрів на північний захід від столиці Тирани, буде використовуватися для перевірки новоприбулих, а інший об'єкт, приблизно за 22 кілометри на схід біля колишнього військового аеропорту в Гядері, прийматиме мігрантів під час розгляду їхніх запитів про надання притулку.

Італія погодилася прийняти тих, хто отримає притулок. Тим, чиї заяви будуть відхилені, загрожує депортація безпосередньо з Албанії.

Суперечлива угода про передачу шукачів притулку до країни, що не є членом ЄС, була позитивно сприйнята деякими країнами, які, як і Італія, страждають від важкого тягаря біженців.

Угода була схвалена президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн як приклад "нестандартного мислення" у вирішенні проблеми міграції до ЄС, але була розкритикована правозахисними групами як така, що створює небезпечний прецедент.