Франція цьогоріч недовиконає початковий план військової підтримки України

Вівторок, 15 жовтня 2024, 15:45 - Марія Ємець

Франція через дефіцит бюджету цього року недовиконає свій початковий план щодо обсягів військової допомоги Україні і все ж не досягне позначки 3 млрд євро.

[SOURCE]Як повідомляє Politico, пише "Європейська правда", про це заявив міністр оборони Себастьєн Лекорню. 

Президент Франції Емманюель Макрон обіцяв наростити військову допомогу для України до 3 млрд євро, у тому числі на тлі критики, що Франція робить менше, аніж багато інших країн. Цифра "до 3 млрд євро" фігурувала, зокрема, у двосторонній безпековій угоді. 

"На початку 2024 року ми ухвалили політичне рішення, що допомога може сягнути 3 млрд євро. На практиці ми перевищимо 2 млрд, але не досягнемо 3 млрд євро", – повідомив Лекорню. 

Франції, як і Німеччині, довелося скоротити цю статтю витрат у спробах зменшити дефіцит бюджету, який у 2024 році може сягнути 6% її ВВП. 

За словами Лекорню, близько 300 млн євро військової допомоги для України оплачується з доходів від заморожених російських активів. Ці кошти будуть використані на закупівлю 155 мм артилерійських снарядів, САУ Caesar і пального. 400-600 млн будуть згенеровані нижчими показниками інфляції і підуть на модернізацію ракет SCALP і Aster для України.

Також стало відомо, що у першій половині 2025 року Франція очікувано передасть Україні перші винищувачі Mirage 2000.