Зеленський пояснив, чому Україна має отримати запрошення до НАТО вже зараз

Новини — Середа, 16 жовтня 2024, 12:40 —

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна повинна отримати запрошення до НАТО зараз, адже протягом довгого часу Росія використовувала геополітичну невизначеність у Європі задля посягання на безпеку країни.

Про це він заявив під час презентації "плану перемоги" у Верховній Раді, передає "Європейська правда".

Як стало відомо, перший пункт "плану перемоги" України передбачає невідкладне запрошення України у НАТО, для чого потрібна рішучість партнерів.

Зеленський акцентував, що українці – демократична нація, яка довела, що може захищати Євроатлантику. 

Реклама:

За його словами, протягом десятиліть Росія використовувала геополітичну невизначеність у Європі, а саме – факт, що Україна не є членом НАТО. 

"Саме це спокушало Росію посягати на нашу безпеку. Тепер факт запрошення для України в НАТО може стати справді фундаментальним для миру", – наголосив президент.

Зеленський зауважив, що Україна розуміє, що членство в НАТО – це питання подальшого, а не теперішнього. 

Проте, на його думку, очільник Кремля Владімір Путін має побачити, що його геополітичні розрахунки програшні. 

"Росіяни повинні це відчути – що їхній цар програв геополітично", – наголосив він.

Зеленський акцентував, що запрошення – це сильне рішення, яке не потребує нічого, окрім рішучості, й наразі воно символізує значно більше, ніж тільки НАТО.

"Рішучість у питанні НАТО для України означає також неминучість євроінтеграції для України та безальтернативність демократії в Україні.

Саме тому це початковий пункт "плану перемоги", – підсумував український лідер. 

Нагадаємо, раніше Зеленський представив "план перемоги" президенту США Джо Байдену та кандидатам у президенти, після чого здійснив турне Європою та поділився планом із лідерами Франції, Італії та Великої Британії.

Посол України в НАТО Наталія Галібаренко заявила, що Україна хотіла б отримати запрошення на членство в НАТО до того, як Джо Байден залишить Білий дім, стверджуючи, що це було б гідною спадщиною для президента США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: