Дуда звинуватив Туска у шкоді опонентам режиму Лукашенка у Польщі

Новини — Середа, 16 жовтня 2024, 15:33 —

Польський президент Анджей Дуда переконаний, що ініціатива уряду про призупинення права на притулок для мігрантів зашкодить опонентам режиму Александра Лукашенка, які втекли до Польщі з Білорусі.

Про це він сказав під час виступу у парламенті, повідомляє "Європейська правда".

За словами Дуди, він "радий", що новою міграційною стратегією прем'єр Дональд Туск і його політичний табір "нарешті приєднався до захисників кордонів" Польщі. 

МВС Польщі про призупинення права на притулок: Ми маємо бути в безпеці

Реклама:

Але Дуда дорікнув теперішнім партіям влади, що у минулому, перебуваючи в опозиції, більшість з них не підтримали у парламенті будівництво паркану на польському кордоні.

"Зараз відбулася зміна на 180 градусів. Але, пані та панове, хочу підкреслити: краще пізно, ніж ніколи!", – сказав саркастично Дуда. 

Він додав, що був здивований почути ідею Туска про відмову від надання політичного притулку в Польщі. 

"Наскільки я розумію, це нібито має призвести до захисту кордону від гібридної атаки. Пані та панове, ви помилялися тоді і, боюся, помиляєтеся зараз. 

Заява прем'єр-міністра в останні дні про відмову від надання політичного притулку не сприятиме закриттю нашого кордону і зменшенню нелегальної міграції. Навпаки, все вказує на те, що вона завадить представникам, наприклад, білоруської політичної опозиції знайти притулок у Польщі", – заявив Дуда.

Польський президент переконаний, що зі змінами, оголошеними Туском, багато людей, які переслідуються режимом Лукашенка, не зможуть отримати притулок у Польщі.

"Путін і Лукашенко намагаються дестабілізувати ситуацію на нашому кордоні, в ЄС, а ваша відповідь на це – відмовити в притулку людям, яких Путін і Лукашенко ув'язнюють і переслідують. Я думаю, що це якась фатальна помилка", – зазначив польський президент.

Польський уряд на засіданні у вівторок, 15 жовтня, схвалив міграційну стратегію на 2025-2030 роки, яка, серед іншого, передбачає призупинення права на притулок для мігрантів і механізми для повернення діаспори.

У Єврокомісії раніше заявили, що наміри Польщі в односторонньому порядку відмовляти в наданні притулку мігрантам загрожують порушенням зобов'язань країни в галузі прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: