Ірландія готується до односторонніх торговельних санкцій проти Ізраїлю через дії в Газі

Новини — Середа, 16 жовтня 2024, 19:21 —

Прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс заявив, що його уряд готовий в односторонньому порядку, не чекаючи рішення ЄС, запровадити торговельні санкції проти Ізраїлю через, як він каже, порушення прав людини у секторі Гази.

Про це він сказав перед самітом Ради співробітництва ЄС та країн Перської затоки у Брюсселі в середу, 16 жовтня, пише "Європейська правда".

Гарріс заявив, що гуманітарна ситуація в Газі погіршується, тоді як Євросоюз "ще не використав усі важелі впливу в його розпорядженні" для впливу на дії Ізраїлю.

"Ірландія зараз, в контексті липневого консультативного висновку Міжнародного суду ООН від липня, не буде чекати, поки всі в Європі ухвалять рішення стосовно в питанні торгівлі на окупованих палестинських територіях", – заявив він.

Реклама:

Ірландський прем’єр додав, що наступного тижня його уряд отримає юридичний висновок від генерального прокурора Ірландії стосовно "того, що ми можемо зробити в цій сфері".

"Ми хочемо зрозуміти, чи можливо зараз рухатися вперед у контексті торговельних обмежень, окупованих палестинських територій у світлі зобов'язання, яке консультативний висновок Міжнародного суду ООН покладає на всіх нас – зробити все можливе, щоб покласти край незаконній і нелегальній окупації", – пояснив Гарріс.

В останні тижні в Євросоюзі обговорюється можливість накладання торговельних обмежень на Ізраїль у межах двосторонньої торговельної угоди, аби відреагувати на порушення гуманітарного права ізраїльськими силами в Газі.

Але, за словами прем’єра Ірландії, "це поки не позиція більшості" держав ЄС.

Водночас напередодні міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен закликала ЄС розглянути запровадження додаткових санкцій проти Ізраїлю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: