Зеленський сподівається на політичну згоду лідерів ЄС щодо кредиту на 35 млрд євро

Новини — Четвер, 17 жовтня 2024, 11:59 —

Президент України Володимир Зеленський сподівається отримати від лідерів ЄС політичне схвалення рішення про виділення кредиту на 35 млрд євро, профінансованого за рахунок заморожених російських активів, у межах ініціативи G7.

Про це Зеленський сказав, прибувши на засідання Євроради в Брюсселі в четвер, повідомляє "Європейська правда".

Президент зауважив, що тема цього кредиту буде однією з обговорюваних на саміті лідерів. 

"Коли у нас була дуже довга пауза без військової підтримки, насправді наше внутрішнє виробництво дронів та електронних систем дуже-дуже допомогло. Для цього нам потрібні гроші.

Реклама:

Частково ці гроші від російських активів нам дуже необхідні, аби використати їх у нашому внутрішньому виробництві. Ми хочемо отримати частину цих грошей так швидко, наскільки це можливо", – зазначив Зеленський. 

Він висловив сподівання, що лідери ухвалять політичне рішення щодо 35 млрд євро для України, і жодна з країн його не буде блокувати.

"Воно (це рішення) залежить тільки від єдності лідерів ЄС. Якщо хтось може не блокувати цього рішення, я думаю, це допоможе... І я думаю, що лідери можуть це зробити", – сказав Зеленський.

35 млрд євро кредиту є частиною плану, погодженого "Групою семи" на саміті в червні, про надання Україні позики в розмірі 50 млрд доларів за рахунок оподаткування надприбутків, отриманих від заморожених активів Росії.

9 жовтня пропозицію підтримала Рада Європейського Союзу, незважаючи на опір Угорщини.

Комітет Європейського парламенту з питань торгівлі в понеділок, 14 жовтня, схвалив пропозицію Європейської комісії про надання Україні позики у 35 млрд євро

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: