У Молдові заявили, що в Москві готували молодь для масових заворушень перед виборами

Новини — Четвер, 17 жовтня 2024, 14:08 —

Десятки молодих людей із Молдови пройшли інструктаж у Москві, щоб влаштовувати масові заворушення на акціях протесту напередодні виборів президента і конституційного референдуму про вступ до ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker, на брифінгу 17 жовтня повідомили глава Генерального інспекторату поліції Віорел Чернеуцану і директор Служби інформації та безпеки (СІБ) Олександр Мустяце.

Як розповів Чернеуцану, правоохоронні органи кілька місяців стежили за діями злочинного угруповання, яке планувало масові заворушення напередодні президентських виборів і референдуму, призначених на 20 жовтня.

З'ясувалося, що десятки молодих людей із Молдови їздили до Москви під приводом участі в культурно-туристичній програмі. Під час тренінгів їм розповідали про технічні особливості протестів і протистояння силовим структурам. Крім того, молодих людей навчали виготовлення вибухівки, управлінню дронами та іншим технікам для провокацій.

Реклама:

За інформацією поліції, у червні цього року в таких тренінгах взяли участь понад 100 молодих людей.

"Деякі з цих молодих людей проходили навчання в іноземних інструкторів, пов'язаних із приватними військовими структурами "Вагнер" і "Ферма". Деяких відправили на більш серйозні тренування до Боснії і Герцеговини, а також до Сербії. Навчання проходило переважно з початку вересня до середини жовтня", – розповіли в поліції.

Чотирьох громадян Молдови, які пройшли інструктаж, затримали і помістили під арешт на 30 діб.

Під час обшуків правоохоронні органи вилучили у підозрюваних списки активістів, листівки, ноутбуки, телефони, банківські картки, квитки на рейси Кишинів-Стамбул-Москва, а також понад 1,6 млн леїв. За інформацією поліції, гроші призначалися для проведення акцій протесту, які переростуть у масові заворушення.

Також правоохоронці знайшли докази зв'язку цього злочинного угруповання з олігархом-утікачем Іланом Шором. Розслідування триває.

Нагадаємо, на основних телеканалах Молдови показали журналістське розслідування про те, як популістська і проросійська партія "Шор" підкуповує громадян за гроші з Москви

Як відомо, вже цієї неділі, 20 жовтня, у Молдові одночасно пройдуть президентські вибори та голосування на референдумі щодо вступу у ЄС. 

Дивіться новий відеоблог "ЄвроПравди" на цю тему Вибори чи ВІЙНА? Що Кремль готує для Молдови після 20 жовтня

Раніше "ЄвроПравда" розповідала, як Росія сконцентрувала небачені досі зусилля для впливу на ситуацію у Молдові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: