Зеленський прокоментував, чи змінюється думка Шольца щодо Taurus та України в НАТО

Новини — Четвер, 17 жовтня 2024, 15:01 —

Президент України Володимир Зеленський сказав, що сподівається переконати канцлера Німеччини Олафа Шольца щодо важливих для України далекобійних засобів, як і підтримки її запрошення у НАТО.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у спілкуванні зі ЗМІ після зустрічі Євроради.

Зеленського запитали, як бути з тим, що Олаф Шольц вочевидь не готовий діяти за двома пунктами з українського "плану перемоги" – дозволу на далекобійні удари вглиб території РФ та швидкого запрошення України у НАТО.

"У нас було багато розмов з Олафом та іншими партнерами, які мають ці далекобійні спроможності", – почав відповідь Зеленський.

Реклама:

Він сказав, що завдяки далекобійним засобам власного виробництва і британсько-французьким Storm Shadow/SCALP вдалося потопити 23 ворожих судна в окупованому Криму, що можна вважати великим успіхом.  

"Ми жодного разу не використовували далекобійні засоби Німеччини. Чому – тому що їм нам не надавали. Тож з Олафом ми не говоримо про те, чи можна їх застосовувати, наші розмови на крок раніше. Нам потрібні ці далекобійні засоби... Я поважаю його позицію, це його право – погоджуватися чи ні", – додав Зеленський.

Після того його перепитали щодо позиції німецького канцлера з приводу запрошення України у НАТО.

"Він ніколи не казав "ні", але й ніколи не казав "так". Ми будемо працювати над цим". – відповів Зеленський.

Також Зеленський розповів, як у спілкуванні із кандидатом у президенти США Дональдом Трампом обговорив потребу вступу України до НАТО, згадавши при цьому відмову Києва від ядерної зброї після розпаду СРСР в обмін на "гарантії безпеки". 

Він також заявив, що якщо партнери не підтримають його "план перемоги", то це стане привілеєм для Росії та великою помилкою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: