Мадрид скасував традиційне дійство за участю овець для запобігання лихоманці

Четвер, 17 жовтня 2024, 16:09 - Іванна Костіна

Регіональний уряд Мадрида в четвер скасував традиційний щорічний прогін отар овець через центр іспанської столиці, запланований на неділю, як превентивний захід проти нового варіанту катаральної лихоманки овець (блутанг).

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Блутанг, що переноситься комахами, може бути смертельно небезпечним для домашніх жуйних тварин, таких як вівці, велика рогата худоба та кози. Хвороба присутня в різних регіонах Іспанії в різних варіантах.

Новий варіант, BTV3, циркулює в Нідерландах, північній Бельгії та західній Німеччині з минулого року, а нещодавно з'явився на південному заході Іспанії, свідчать дані Міністерства сільського господарства.

Хоча в регіоні Мадрида не було виявлено жодного випадку нового варіанту, влада скасувала прогін овець як запобіжний захід.

"Ми знаходимося в зоні, де ми повинні обмежити концентрацію і переміщення худоби", – сказав представник департаменту сільського господарства регіонального уряду Мадрида.

Раз на рік вівці виходять на вулиці Мадрида в рамках щорічного свята Fiesta de la Trashumancia, вшановуючи традиційні маршрути, які використовуються для випасу худоби.

Ця восьмивікова традиція зникла у XIX столітті, але була відроджена три десятиліття тому, захоплюючи місцевих жителів і туристів.

Пастухам дозволено переганяти худобу на зиму на південні пасовища через деякі з найжвавіших районів міста, наприклад, через площу Пуерта-дель-Соль.

Кілька країн, включаючи Францію і Нідерланди, провели кампанії з вакцинації проти нового варіанту лихоманки.

Міністерство сільського господарства Греції у липні заборонило вивезення овець і кіз з ферм, аби стримати поширення вірусу peste des petits ruminants (чуми дрібних жуйних), також відомого як "козяча чума".