З початку року військові РФ затримали майже 60 громадян Грузії на межі з окупованими територіями

Четвер, 17 жовтня 2024, 16:48 - Марія Ємець

За неповний 2024 рік російські військові затримали на межі з окупованими територіями Грузії 58 грузинських громадян.

[SOURCE]Як повідомляє "Ехо Кавказу", пише "Європейська правда", таку інформацію надала Служба держбезпеки Грузії у відповіді на депутатський запит. 

СДБ повідомила, що станом на 2 жовтня було відомо про затримання військовими РФ на межі з окупованими територіями Грузії 58 осіб: 31 – біля окупованого Цхінвальського регіону (Південної Осетії), і 27 – біля Абхазії.

Затримання сталися уздовж лінії розмежування, що прилягає до сіл муніципалітетів Душеті, Каспі, Горі, Карелі; на межі з Абхазією – в районі Зугдідського і Цаледжихського муніципалітету. 

Скількох грузинів із цих затриманих вдалося повернути додому, не згадують.

Нагадаємо, уздовж межі з окупованими регіонами з 2008 року триває процес так званої "бордеризації" – одностороннього маркування кордону окупаційною адміністрацією разом з російськими військовими. 

"Кордон" свавільно проводять через села, городи, пасовища тощо, нерідко посуваючи лінію розмежування вглиб території Грузії, а місцевих мешканців затримують за "порушення кордону" через спроби навідати рідних чи користуватись своєю власністю. 

Нещодавно Європейський суд з прав людини визнав, що так звана "бордеризація" на межі з окупованими Росією регіонами Грузії і підконтрольною Тбілісі територією створила системну практику порушень прав людини.

Читайте також: Повернення територій в обмін на розрив із Заходом? Як Кремль може віддячити владі Грузії.