У Швеції шахтарському містечку загрожує остаточне відселення через землетруси

П'ятниця, 18 жовтня 2024, 17:21 - Марія Ємець

Останньому району шахтарського містечка Мальмбергет на півночі Швеції загрожує відселення через сейсмічну активність внаслідок видобутку залізної руди. 

[SOURCE]Про це повідомляє SVT, пише "Європейська правда". 

Влада регіону Норботтен закликала гірничо-видобувну компанію LKAB, що займається видобутком у регіоні, розпочати відселення мешканців 144 будинків на сході Мальмбергета з належними компенсаціями через те, що далі проживати у цьому районі небезпечно.

Нещодавно прилегла шахта спричинила значні підземні поштовхи. 

"LKAB повідомила, що сконтактує із власниками цих будинків щодо їхнього викупу. Також ведеться діалог із муніципалітетом Єлліваре щодо пошуку житла в інших місцях для тих власників, які готові продати свої будинки і переїхати", – прокоментували в адміністративній раді округу. 

Раніше LKAB наполягала, що східну частину містечка можна не відселяти, проте останні поштовхи змусили компанію змінити думку. 

Перед цим у 2020-2021 роках відселили більшу частину містечка, кількість його мешканців скоротилася з понад 5 тисяч до менш як тисячі. 

Мальмбергет всю свою історію існував як поселення шахтарів біля рудних шахт. Видобуток у цьому місці триває з середини 18 сторіччя. 

У 2020 році одна із шахт LKAB спричинила рекордний для Швеції землетрус магнітудою більше 4.