У Норвегії визнали винним чоловіка, який потай фільмував секс за згодою

П'ятниця, 18 жовтня 2024, 19:38 - Олег Павлюк

Верховний суд Норвегії визнав кримінальним злочином фільмування сексу без згоди однієї зі сторін, навіть якщо сам статевий акт відбувається за згодою.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NTB.

Найвищий норвезький суд розглядав справу від травня 2023 року, згідно з матеріалами якої чоловік і жінка познайомились у клубі в Осло та після цього зайнялись сексом на вулиці неподалік.

Невелику частину того, що сталося, "чотири-п'ять секунд", чоловік зняв на камеру без відома жінки.

Остання пізніше подала на нього до суду через зґвалтування, і хоча цю справу закрили, факт фільмування сплив під час розслідування.

Перші дві судові інстанції визначили, що фільмування сексу без згоди є "сексуально образливою поведінкою", та визнали чоловіка винним. Він оскаржив рішення у Верховному суді Норвегії, але той залишив вирок у силі.

"Фільмування або фотографування статевого акту без згоди повинна, як чітка відправна точка, розглядатися як сексуально образлива поведінка. Це стосується навіть тих випадків, коли сексуальна активність як така є добровільною, і навіть якщо знятий матеріал не поширюється серед третіх осіб", – йдеться в рішенні.

Фігуранту справи залишили в силі покарання у вигляді 12 тисяч норвезьких крон штрафу (1100 доларів).

Нагадаємо, нещодавно в Нідерландах скасували перший в країні вирок за зняття презерватива під час сексу без згоди жінки.

А Федеральний суд Швейцарії відступив від сформульованої минулого року позиції, згідно з якою "тривалість" зґвалтування може враховуватись як обставина для пом’якшення вироку ґвалтівнику.