Латвія розгорнула мобільні групи ППО вздовж східного кордону після інциденту з "Шахедом"

Середа, 2 жовтня 2024, 10:02 - Марія Ємець

Латвія розгорнула поблизу східних кордонів додаткові радари та мобільні групи ППО на випадок нових ситуацій потрапляння військових дронів на територію країни. 

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє LSM.

Міністр оборони Андріс Спрудс 1 жовтня повідомив, що у регіоні Латгале почали цілодобово чергувати мобільні вогневі групи із засобами ППО, а біля східних кордонів розгорнули додаткові радари для моніторингу повітряного простору, спеціально адаптовані для виявлення безпілотників. 

У мобільних групах будуть чергувати і контрактники, і солдати строкової служби. Такий режим патрулювання встановлюється безстроково.

Заходи стали відповіддю на перший інцидент з потраплянням російського "Шахеда" на територію країни – безпілотник залетів у Латвію через Білорусь, пролетів ще деяку відстань і впав. 

У додаткових коментарях ЗМІ військові пояснили, що нові радари у прикордонні можуть бачити апарати невеликого розміру, що йдуть на малій висоті – такі можуть не фіксуватися більшими радарами. Тепер латвійські військові зможуть краще відстежувати пересування подібних об’єктів. 

Вогневі групи, озброєні шведськими ЗРК RBS-70, будуть чергувати у зоні покриття радара і у разі виявлення загрози вирушати на перехоплення цілі.

Румунські ЗМІ неофіційно дізналися, що у парламенті хочуть обговорити зміни до законодавства, що дозволить збивати дрони-порушники. Як відомо, збиті "Шахеди" неодноразово падали на румунському боці Дунаю, а іноді залітали вглиб прикордоння.