Президент Хорватії не погодив участь хорватських військових у структурі НАТО з підтримки України

Новини — Середа, 2 жовтня 2024, 12:57 —

Президент Хорватії Зоран Міланович не погодився відрядити хорватських військовослужбовців для участі у місії НАТО для України у сфері безпеки та навчання (NSATU).

Про це йдеться у офіційному повідомленні на сайті хорватського президента, пише "Європейська правда".

Уряд Хорватії просив президента схвалити направлення військовослужбовців хорватської армії в місію з підтримки України, адже реалізація цього рішення входить до компетенції президента. Однак Міланович вирішив "у межах конституційних повноважень" не давати попередньої згоди на участь військовослужбовців в такій місії, оскільки вона "потенційно може бути шкідливою для національних інтересів".

Тепер хорватський уряд може попросити парламент проголосувати за запропоноване рішення, але для схвалення потрібна підтримка двох третин членів парламенту. У такому випадку рішення набуде чинності і президент Хорватії пообіцяв поважати його.

Реклама:

У канцелярії Мілановича заявили, що президент дотримується позиції, що Україна є жертвою агресії, і що Хорватія також має надати їй усю можливу гуманітарну допомогу. 

"На жаль, незважаючи на величезну військову допомогу, яку отримує Україна, кінця війни не видно, але є загроза виходу війни за межі України. Завдання президента республіки… захистити Хорватію від війни та вжити всіх заходів, щоб утримати Хорватію від військових конфліктів", – йдеться у повідомленні канцелярії хорватського президента. 

Там також додають, що війна в Україні не є нападом на одну з країн-членів НАТО, а тому стаття 5 Північноатлантичного договору не може бути активована, і для Хорватії немає жодних міжнародно-правових зобов’язань, аби її військові брали участь у заходах, пов’язаних з російсько-українською війною. 

"Хорватія не може жодним чином суттєво вплинути на війну в Україні, а також не може її зупинити. Але, продуманою та відповідальною політикою державної влади, вона може запобігти поширенню війни до кордонів Хорватії та забезпечити мир та безпеку для всіх хорватських громадян", – сказано у повідомленні.

Нагадаємо, на саміті НАТО у Вашингтоні влітку погодили створення NSATU – нової структури для координації всіх видів допомоги Україні в довгостроковій перспективі.

Повідомляли, що NSATU запрацює наприкінці цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: