FT: У Конгресі США вимагають посилити антиросійські санкції у нафтосервісний сфері 

Неділя, 20 жовтня 2024, 10:47 - Христина Бондарєва

Двопартійна коаліція в Конгресі США вимагає від адміністрації Байдена посилити санкції проти російської нафтосервісної галузі, стверджуючи, що чинні правила дозволяють великій американській фірмі SLB підживлювати військову машину Владіміра Путіна. 

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання The Financial Times.

Члени Конгресу також звернулися до Міністерства фінансів і Державного департаменту США з проханням пояснити, чи санкціонувала адміністрація Байдена транзакції, в рамках яких х'юстонська компанія SLB, більш відома за давньою назвою Schlumberger, імпортувала в Росію обладнання на суму 17,5 млн доларів у період з серпня по грудень минулого року. SLB є найбільшою у світі нафтосервісною компанією. 

Вимоги Конгресу з'явилися після серпневого розслідування Financial Times, яке показало, що SLB продовжує розширювати свою діяльність в Росії, користуючись відходом західних конкурентів, незважаючи на міжнародні санкції у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 

"Ця американська компанія підтримує військову машину Владіміра Путіна в належному стані, фінансуючи варварське вторгнення в Україну", – йдеться в листі, підписаному понад 50 членами Конгресу і адресованому державному секретарю Ентоні Блінкену і міністру фінансів Джанет Єллен.

 "Ми закликаємо вас продовжувати підтримувати наших українських союзників шляхом запровадження більш жорстких нафтових санкцій, щоб ефективно обмежити прибутки Путіна", – додається у листі.

Представники Державного департаменту та SLB не відповіли на запити видання про коментарі. 

Міністерство фінансів США заявило, що залишається "відданим використанню всіх наших інструментів, щоб зменшити доходи Кремля і ускладнити роботу російської військової машини".

"Американським фірмам заборонено здійснювати будь-які нові інвестиції в Росію, і ми плануємо застосовувати всі наші санкції проти компаній, що перебувають під нашою юрисдикцією", – заявили у Мінфіні. 

Минулого року Національне агентство з питань запобігання корупції України внесло SLB до чорного списку "міжнародних спонсорів війни". Але західні політики уникали запровадження всеосяжних санкцій проти нафтогазових компаній у Росії через побоювання, що це призведе до припинення експорту викопного палива і спричинить стрибок світових цін на нафту. 

Нагадаємо, у 2022 році повідомляли, що працівники американської нафтосервісної компанії Schlumberger почали отримувати в РФ повістки.

Читайте також про те, чому західні уряди мають повністю перекрити постачання нафтогазових технологій до РФ.