У Німеччині закликають розширити повноваження спецслужб на тлі підвищеної загрози терактів

Понеділок, 21 жовтня 2024, 09:41 - Марія Ємець

Очільник Служби захисту конституції у німецькій землі Тюрингія закликав розширити повноваження спецслужб щодо прослуховування на тлі підвищеної терористичної загрози.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Spiegel.

Заклик від керівника Служби захисту конституції у Тюрингії Стефана Крамера пролунав після зірваного нападу на посольство Ізраїлю, який готував виходець із Лівії і про плани якого німецькі правоохоронці довідались від іноземних колег. Чоловіка, прихильника терористичного угруповання ІДІЛ, затримали у суботу неподалік Берліна. 

"Вкотре джерелом важливої інформації стала іноземна розвідка, і цього разу це було дуже критично. Це свідчить, що гарна і довірлива міжнародна співпраця справді працює. Але також це показує, що нам настав час ґрунтовно поговорити про повноваження німецьких спецслужб щодо збору інформації та зробити висновки", – заявив він.

Посадовець закликав німецьких політиків дати силовикам необхідні інструменти для того, щоб вони могли краще виявляти загрози. 

"Не має бути такого, що ми залежні від інформації від колег, і при цьому не можемо на повну силу використовувати наші власні спроможності… Одного разу інформація від партнерських служб може надійти надто пізно", – наголосив Крамер.

За даними ЗМІ, чоловік, який планував напад на посольство Ізраїлю, в'їхав до Німеччини в листопаді 2022 року і подавав заявку на отримання притулку. Йому відмовили, але після того так і не видворили його з країни.