У США помер турецький опозиціонер Гюлен, якого звинувачували у спробі держперевороту

Фото
Новини — Понеділок, 21 жовтня 2024, 10:18 —

У США на 83 році життя помер турецький опозиціонер, основоположник громадського руху "Хізмет" – ісламський проповідник Фетхуллах Гюлен.

Про це повідомив рух Herkül, передає "Європейська правда".

Як зазначається, турецький опозиціонер помер у лікарні, він вже деякий час проходив курс лікування. Гюлен помер у США, де й проживав.

За даними турецької телекомпанії NTV, чоловік страждав від деменції, а також ниркової недостатності та діабету.

Реклама:
Фото: Reuters
Фото: Reuters

Як пише Berliner Zeitung, Гюлена називають ворогом президента країни Реджепа Ердогана після того, як опозиціонера і його рух звинуватили в причетності до спроби державного перевороту 2016 року.

Турецька влада вважає, що військовий переворот надихнув Гюлен, а організувала – середня ланка турецької армії. Тоді військові захоплювали бойові літаки, вертольоти й танки та намагалися взяти під контроль ключові державні установи. Загинули близько 250 людей, сотні - дістали поранення.

Прокуратура Туреччини вимагала для ісламського проповідника покарання у вигляді 3623 довічних ув’язнень. Сам Гюлен і рух "Хізмет" свою причетність заперечували.

У січні 2021 року з України до Туреччини екстрадували двох можливих прихильників руху FETÖ Гюлена. Їх затримали під час спроби незаконного перетину кордону до Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: