Греція відмовилася від участі в місії НАТО з охорони повітряного простору Балтії

Понеділок, 21 жовтня 2024, 13:21 - Уляна Кричковська

Греція відхилила запит Естонії, Латвії та Литви на відправку своїх винищувачів для участі в місії НАТО з охорони повітряного простору, посилаючись на свої поточні зобов'язання на Балканах.

[SOURCE]Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ekathimerini.

Як повідомила грецька газета, країни Балтії звернулися до країни з проханням направити винищувачі F-16 для охорони їхнього повітряного простору.

У відповідь грецька влада заявила, що їхні військово-повітряні сили вже залучені у патрулюванні повітряного простору Албанії, Чорногорії та Північної Македонії, а 2025 року вони планують брати участь в охороні повітряного простору Болгарії.

Як відомо, грецькі F-16 регулярно патрулюють Балканський регіон, а також спільно з Італією забезпечують безпеку неба Болгарії.

Винищувачі союзників охороняють повітряний простір країн Балтії з моменту їхнього приєднання до НАТО 2004 року.

Зазначимо, у вересні повідомлялося, що впродовж року над Балтійським морем біля зовнішнього кордону територіальних вод Латвії констатовано 109 випадків появи російських військових літаків.

А в середу, 16 жовтня, Німеччина підіймала у небо свої винищувачі через російський літак Іл-20, який зафіксували над міжнародними водами Балтійського моря.