ЄС: Голосування у Молдові пройшло за безпрецедентного втручання Росії та її проксі

Новини — Понеділок, 21 жовтня 2024, 14:41 —

У ЄС поки офіційно не коментують результати референдуму та першого туру виборів у Молдові, однак нагадують про умови, у яких пройшла виборча кампанія.

Про це заявив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано на брифінгу в Брюсселі у понеділок, повідомляє "Європейська правда".

Він відзначив, що у ЄС стежили дуже уважно за обома голосуваннями – референдумом та виборами президента у Молдові. 

"Ми знаємо, що це голосування відбулося в умовах безпрецедентного втручання і залякування Росії та її проксі, які намагалися дестабілізувати демократичний процес у Молдові", – заявив Стано, відзначивши, зокрема, спроби купівлі голосів та "величезну пропаганду" Росії і її проксі.

Реклама:

Він наголосив, що ці зусилля з підриву голосування тривали не тижнями, а місяцями, задовго до 20 жовтня.

Стано додав, що у ЄС очікують на фінальне оголошення офіційних результатів обох голосувань та заяв спостережних місій. "Після цього ми вийдемо з нашою офіційною реакцією", – повідомив речник.

Речник Єврокмісії Ерік Мамер додав, що ЄС продовжує повністю підтримувати прагнення Молдови приєднатися до Євросоюзу.

Дані молдовської ЦВК після підрахунку 99,46% голосів виборців підтвердили позитивну відповідь громадян Молдови на конституційному референдумі щодо вступу в ЄС – проте із дуже незначним відривом.

Президентка Молдови Мая Санду вважає, що на виборах та референдумі у Молдові не було чесного політичного процесу. Санду стверджує, що влада має докази масштабної купівлі голосів.

Читайте також: Молдова проти Європи. Як "перемога" Санду на виборах перетворилася на катастрофу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: