У Польщі розкритикували Шольца за відсутність її представника на зустрічі лідерів щодо України

Понеділок, 21 жовтня 2024, 15:35 - Ірина Кутєлєва

В уряді Польщі розкритикували канцлера Німеччини Олафа Шольца за те, що він не запросив представника країни на зустріч щодо України, на якій були присутні лідери США, Великої Британії та Франції.

[SOURCE]Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив польський міністр у справах ЄС Адам Шлапка, якого цитує TVN24.

Минулої п’ятниці в Берліні відбулась зустріч Джо Байдена, Олафа Шольца, Кіра Стармера і Емманюеля Макрона, під час якої обговорювали можливість припинення війни Росії проти України, а також ситуацію на Близькому Сході.

Шлапка вважає "помилкою" той факт, що на зустрічі не було лідера Польщі або когось, хто б представляв Східну Європу.

Міністр також прокоментував коментарі про те, що причиною відсутності Польщі стала особиста опозиція канцлера Німеччини.

"Якщо це правда, то це особлива помилка. Це вже, мабуть, свідчило б про безрозсудний підхід канцлера Шольца до міжнародних справ", – сказав він.

 На думку Шлапки, "це схоже на хаос і безлад, на відсутність глибшого осмислення цього питання".

Він переконаний, що від відсутності представника Польщі на зустрічі "Шольц програв політично, внутрішньо і зовнішньо".

"Це настільки незрозумілий крок, що важко уявити його значення", – додав Шлапка.

Після зустрічі лідерів Німеччини, США, Британії та Франції ЗМІ повідомили, що американська адміністрація вже не має принципових заперечень проти запрошення України вступити у НАТО.

Також стало відомо, що в ході зустрічі лідери не змогли дійти згоди щодо дозволу Україні завдавати далекобійних ударів західною зброєю по території Росії.