В Албанії заарештували колишнього президента

Новини — Понеділок, 21 жовтня 2024, 16:03 —

Ліва албанська Партія свободи заявила в понеділок, що її лідер і колишній президент Албанії Ілір Мета заарештований за звинуваченням у відмиванні грошей.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Express.

Арешт здійснили на в’їзді у Тирану на підставі ордера на арешт Спеціального суду за запитом Спеціальної прокуратури по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (SPAK). Мету арештували, коли він був за кермом авто.

Ілір Мета перебуває під слідством протягом кількох місяців, звинувачення пов’язані з лобістським контрактом у Сполучених Штатах Америки та підозрою у відмиванні грошей. 

Реклама:

Підозри щодо нього також включають звинувачення в незаконних витратах, включно з косметичними втручаннями за кордоном членами його сім'ї.

У минулому Мета обіймав найважливіші посади в албанській державі, включаючи пости прем'єр-міністра, міністра закордонних справ, спікера парламенту та президента у 2017-2022 роках. 

Генеральний секретар Партії свободи Теді Блуші назвав арешт Мети "злочинним викраденням".

Відносини Мети зі спецпрокуратурою SPAK є напруженими. Мета мав публічну сутичку з головою SPAK Алтіном Думаном. Він звинувачував структуру в політичних маніпуляціях і виконанні наказів чинного прем'єр-міністра Еді Рами.

Нагадаємо, тільки у вересні лідер найбільшої опозиційної партії Албанії та колишній президент і прем’єр-міністр Салі Беріша отримав офіційні обвинувачення у корупції.

У той же час албанська опозиція регулярно влаштовує протести проти уряду чинного прем’єра Еді Рами, звинувачуючи його в узурпації влади. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: