Мер Варшави має найкращі шанси на виборах президента Польщі 

Середа, 23 жовтня 2024, 15:55 - Христина Бондарєва

Мер Варшави Рафал Тшасковський має найкращі шанси на виборах президента Польщі, якщо він стане кандидатом від владної "Громадянської коаліції".

[SOURCE]Про це свідчить опитування, проведене компанією United Surveys для Wirtualna Polska, пише "Європейська правда".

В опитуванні респондентам запропонували два альтернативні сценарії. В одному з них кандидатом на посаду президента Польщі від "Громадянської коаліції" є мер Варшави Рафал Тшасковський, а в іншому – глава МЗС Радослав Сікорський.

У випадку з мером Варшави 39,4% респондентів заявили про готовність проголосувати за нього. За Тшасковським йде президент Інституту національної пам'яті Кароль Навроцький, за якого проголосували би 26,6% опитаних. Дедалі більше джерел надходить про те, що саме його "Право і справедливість" висуне на вибори.

Опитування показує, що до другого туру не вийшли б нинішній спікер Сейму, можливий кандидат від "Третього шляху" Шимон Головня (11,4%), кандидат від "Конфедерації" Славомір Менцен (9,3%) і міністерка сім'ї, праці і соціальної політики Агнешка Дзем'янович-Бонк (5,9%). Її ім’я з'являється в розмовах про можливого кандидата від лівих сил. 

7,4% респондентів не знають, за кого б вони віддали свій голос.

У випадку, якби кандидатом "Громадянської коаліції" став Радослав Сікорський, за очільника МЗС проголосували б 25,5% респондентів, з незначним відривом від нього йде Кароль Навроцький (26%).

Інші кандидати у такому сценарії мають кращі результати. За Шимона Головню проголосували б 15,1% респондентів. За кандидата від "Конфедерації" Славоміра Менцена проголосували б 13% респондентів. Агнешка Дзем'янович-Бонк також отримує більшу підтримку: 8,5%.

Ця альтернатива також має більшу кількість тих, хто не визначився з вибором. 11,9% обрали відповідь "не знаю".

Опитування було проведене з 11 по 13 жовтня 2024 року за допомогою CATI та CAWI на вибірці у тисячу осіб.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив, що кандидат у президенти від "Громадянської коаліції" буде оголошений 7 грудня в Сілезії. 

Читайте також детально про те, як "ПіС" планує виграти президентські вибори та посилити вплив на країну.