Румунські соціал-демократи лідирують у парламентських перегонах, ультраправі – другі

Середа, 23 жовтня 2024, 17:25 - Христина Бондарєва

Владна Соціал-демократична партія Румунії лідирує в опитуваннях напередодні парламентських виборах 1 грудня, а крайня права опозиційна AUR випередить правоцентристських лібералів на другому місці.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Румунія, член Європейського Союзу і НАТО, проводить президентські вибори у два тури 24 листопада і 8 грудня, а парламентські вибори заплановані на 1 грудня. Опитування, проведене соціологічною компанією INSCOP на замовлення щоденної газети Libertatea, показало, що 30,2% румунів проголосували б за Соціал-демократичну партію.

За їхнього партнера по коаліції, правоцентристських лібералів, проголосували б лише 13,2%.

Альянс за об'єднання румунів (AUR), заснована п'ять років тому праворадикальна опозиційна партія, яка виступає проти військової допомоги Україні, посіла б друге місце з 21,4% голосів.

Опозиційний правоцентристський Союз порятунку Румунії  (USR) отримав би 12,7% голосів. 

Опитування проводили з 11 по 18 жовтня, воно має похибку 3,2%.

Соціал-демократи та ліберали, які сформували великий коаліційний уряд наприкінці 2021 року, балотувалися за спільними списками на червневих виборах до Європейського парламенту, отримавши 48,6% голосів. Вони висунули окремих кандидатів на місцевих виборах, що відбулися того ж дня, де соціал-демократи отримали 37,6% голосів, а ліберали – 32,3%.

З того часу в коаліції зросла напруженість, оскільки обидва лідери партій балотуються на посаду президента, а прем'єр-міністр від соціал-демократів Марчел Чолаку, як очікується, вийде до другого туру.

Суперечливе рішення Верховного суду заборонити ультраправій кандидатці балотуватися на посаду президента ще більше розпалило напруженість.

Читайте також про те, чи вплинуть подвійні вибори у сусідів на відносини з Україною