Президент Латвії про візит Гутерреша на саміт БРІКС в РФ: Нічого хорошого для ООН

Середа, 23 жовтня 2024, 17:36 - Ірина Кутєлєва

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що поїздка генсека ООН Антоніу Гутерреша в Казань на саміт БРІКС і його відсутність на українському Саміті миру не свідчать про хорошу політику Організації.

[SOURCE]Як повідомляє "Європейська правда", про це латвійський президент сказав під час пресконференції, його цитує Delfi.

Він сказав, що не став би розцінювати приїзд Гутерреша до Росії як переломний момент у ставленні до війни в Україні.

Водночас Рінкевичс визнав, що "це сигнали, які показують, що на третьому році війни в Україні відбуваються речі, які вдаються Росії, тому треба постаратися зробити все, щоб міжнародна спільнота зберегла якомога ширшу підтримку України".

Він додав, що присутність Гутерреша на саміті БРІКС у Росії не обіцяє нічого хорошого для політики ООН.

На думку президента Латвії, саміт БРІКС показує членам НАТО і Євросоюзу, що можна дещо поліпшити в їхній роботі, щоб міжнародне співтовариство зберегло почуття єдності і політику щодо агресії Росії проти України.

Раніше стало відомо, що Гутерреш прибув із неанонсованим візитом до російської Казані в день початку триденного саміту країн БРІКС, що відбувається 22-24 жовтня. 

Коментуючи приїзд Гутерреша до Казані, у Єврокомісії висловили сподівання, що це допоможе посилити справу міжнародного співтовариства щодо припинення російського вторгнення.

Глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна заявив, що приїзд Гутерреша до Казані став "пропагандистською перемогою" путінського режиму в РФ.