В Естонії пропонують заборонити церкви, які підтримують агресію Росії

Новини — Середа, 23 жовтня 2024, 20:58 —

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс запропонував заборонити в країні церкви або парафії, пов'язані з організаціями, які підтримують військову агресію Росії – цей крок спрямований на обмеження діяльності Московського патріархату.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на ERR.

Запропонований Ляенеметсом проєкт закону передбачає, що релігійні об'єднання в Естонії не зможуть підпорядковуватись організаціям, які підтримують військову агресію, закликають до війни та насильства і можуть "становити небезпеку для естонського суспільства".

Крім того, членами правління релігійних об'єднань в Естонії не зможуть бути особи, чия діяльність загрожує або може загрожувати національній безпеці.

Реклама:

Як пояснив глава естонського МВС, законопроєкт має підштовхнути Естонську православну церкву Московського патріархату змінити свій статут, оголосивши про повну автономію від Москви.

"Ми понад пів року намагалися вирішити цю проблему у співпраці з самою церквою, але результатів і серйозного наміру вийти з підпорядкування Москві ми не бачимо, тому ініціюємо зміну закону", – додав він.

Представники урядових партій Естонії під час парламентських дебатів негайно підтримали ініціативу МВС, тоді як опозиція, навпаки, відповіла на заяви міністра критикою.

Нагадаємо, у травні парламент Естонії ухвалив заяву, в якій засудив діяльність Московського патріархату і оголосив його інститутом, що підтримує агресію РФ. Це сталось після того, як РПЦ оголосила війну в Україні "священною".

У відповідь Естонська православна церква ініціювала зміни до статуту, аби дистанціюватись від Москви, але естонська влада вважає їх недостатніми.

Читайте детальніше у статті Тероризм у рясах: чи піде Естонія на повну заборону РПЦ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: