Через відсутність угоди щодо Гібралтару мер сусіднього іспанського міста скликає протест

Четвер, 24 жовтня 2024, 22:15 - Олег Павлюк

Мер іспанського міста Ла-Лінеа-де-ла-Консепсьйон, розташованого неподалік Гібралтару, Хуан Франко оголосив про акцію протесту через відсутність угоди між Великою Британією та Іспанією стосовно статусу цієї території після Brexit.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Times.

Франко назвав марш протесту на кордоні біля Гібралтару в п'ятницю, 25 жовтня "вимогою вжити виняткових заходів для міста і якнайшвидше укласти угоду про Brexit, зважаючи на невизначеність щодо неї".

Мер Ла-Лінеа заявив, що через відсутність угоди "тисячі сімей і підприємств" загрожують економічні збитки, й порівняв ситуацію з 1969 роком, коли іспанський режим диктатора Франко закрив кордони (повністю вони відкрились тільки у 1985-му).

Як відомо, Британія та Іспанія сперечаються за контроль над Гібралтаром відтоді, як Лондон отримав його за Утрехтським договором 1713 року.

Гібралтар сподівається на врегулювання відносин з ЄС після Brexit у цьому році

Переговори про статус Гібралтару тривають уже чотири роки. Проблемні моменти стосуються насамперед регулювання перетину кордону, оскільки Британія більше не є членом ЄС.

Хоча на початку року сторони говорили про прогрес, нещодавно Мадрид зажадав, аби іспанська сторона взяла на себе контроль над аеропортом Гібралтару – крок, який у Лондоні вважають неприйнятним.

Конфлікт загострився 11 жовтня, коли іспанська поліція ненадовго відновила більш суворий прикордонний контроль, вимагаючи від гібралтарців штамп у паспорті для в'їзду до Іспанії (а не просто посвідчення особи).

Свобода пересування має важливе значення для Гібралтару, оскільки територія з населенням близько 34 тисяч людей залежить від близько 15 тисяч працівників, які щодня перетинають кордон з боку Іспанії.

Читайте також: Не лише острівна Британія: як Brexit вплинув на кордони в Європі.