Британія готова передати МКС дані щодо ймовірних воєнних злочинів у Газі

П'ятниця, 25 жовтня 2024, 15:59 - Христина Бондарєва

Велика Британія заявила, що готова надати розвідувальні дані, зібрані під час спостережних польотів над Газою, Міжнародному кримінальному суду (МКС), якщо такий запит надійде.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє BBC.

МКС проводить розслідування ймовірних воєнних злочинів, скоєних як ХАМАС, так і Ізраїлем. Королівські військово-повітряні сили Британії (ВПС) здійснили сотні спостережних польотів над Газою з грудня минулого року. Вони використовували літаки-розвідники Shadow R1, що базуються на Кіпрі.

Міністерство оборони Британії заявило, що ці польоти мали на меті збір розвідувальної інформації про заручників, захоплених ХАМАС 7 жовтня минулого року.

Але воно також зазначило, що готове поділитися розвідданими, що стосуються воєнних злочинів, з Міжнародним кримінальним судом.

Наразі офіційного запиту від МКС не надходило.

У травні головний прокурор МКС Карім Хан заявив, що є достатні підстави вважати, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу і його міністр оборони Йоав Галлант, а також лідери ХАМАС Ях’я Сінвар, Мохаммед Дейф та Ісмаїл Ханія відповідальні за воєнні злочини і злочини проти людяності з дня нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Дейф, Ханія і Сінвар були вбиті протягом останніх тижнів, а потенційний запит на видачу ордерів на арешт Нетаньягу і Галланта ще має бути схвалений суддями МКС.

Після загальних виборів у Британії новий лейбористський уряд зняв опозицію до права МКС вимагати видачі ордеру на арешт Нетаньягу. Карім Хан привітав цю зміну в політиці Лондона.