У столиці Ісландії починається саміт країн Північної Європи, куди прямує Зеленський

Понеділок, 28 жовтня 2024, 10:23 - Марія Ємець

У столиці Ісландії Рейк’явіку обмежили рух центральними вулицями у зв’язку з проведенням саміту країн Північної Європи, на якому чекають у тому числі президента України Володимира Зеленського.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє суспільний мовник RUV.

В понеділок 28 жовтня у центрі Рейк’явіка будуть посилені заходи безпеки та перекриють низку вулиць з 8 години ранку понеділка до вечора середи, коли Нордичний саміт завершиться.

У столиці Ісландії чекають топкерівництво усіх країн Північної Європи та президента України Володимира Зеленського. 

Серед іншого, повідомляють про заплановану двосторонню зустріч Зеленського з прем’єр-міністром Ісландії Б’ярні Бенедіктссоном та президенткою Халлою Томасдоттір.  

На сторінці саміту зазначають, що виступ Зеленського перед учасниками планується у вівторок, 29 жовтня. 

Початково про візит Зеленського до Ісландії стало відомо від прем’єра Фінляндії Петтері Орпо, який теж прямує туди.

Загалом у саміті нордичних лідерів візьмуть участь майже 90 осіб – прем’єр-міністри, міністри закордонних справ та члени парламенту, а також запрошені гості. 

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Україна запропонувала північноєвропейським державам приєднатися до проєкту "Північна бригада". В межах ініціативи кожній країні Північної Європи пропонують підготувати та озброїти по українському батальйону. 

У жовтні глава МЗС України повідомив, що усі очільники зовнішньополітичних відомств країн Нордично-Балтійської вісімки підтримують дозвіл Україні завдавати ударів по військових цілях в глибині Росії.

Читайте також детально про допомогу Північної Європи Україні - Союзник України, що виграв від війни: чому Норвегія допомагає ЗСУ багато, але недостатньо